Parasiter

Denna eviga fråga rörande parasiter på häst...

Något som är viktigt att tänka på är att sätta sig in i de olika parasiternas levnadscyklar eftersom de skiljer sig mycket, samt försöka ta reda på vilken parasit din häst eventuellt lider av. Det finns en rad olika parasiter som alla har olika levnadscyklar och som i sina olika utvecklingsstadier tål olika typer av preparat. Dessutom går vissa av dem i dvala i tarmväggen när temperaturen blir lite lägre, och då kommer inga avmaskningspreparat åt dem. Men vid varmare dagar kan de plötsligt vakna till liv för att ställa till problem för hästen.

Parasiter är ju just så som namnet beskriver- en parasit. Namnet parasit kommer från grekiskans "para" och "sitos" som betyder vid-föda. En parasit lever alltid genom att ta näring från ett annat djur, ett "värddjur" och ser till att överleva på många finurliga sätt. De lever enbart för egen vinnings skull och om värddjuret inte klarar av att ge näring åt både sig självt och parasiten dör helt enkelt värddjuret varpå parasiten letar nya jaktmarker.


Det som är viktigt för att kunna ha ett så litet parasittryck som möjligt är alltså;

-Att avmaska vid exakt rätt tidpunkt.
-Att avmaska med exakt rätt preparat som tar bort exakt den parasit din häst lider av.
-Att avmaska med exakt rätt intervall för den specifika parasiten så att tex ägg som inte försvunnit vid första avmaskningen försvinner vid andra INNAN parasiten utvecklats såpass mycket att den hunnit lägga nya ägg.
-Att hålla efter betesmarker för att minska spridning.
-Att inte avmaska per rutin då resistens skapas och försvårar ytterligare då ett verksamt preparat verkligen behövs.

Här på Stall Assla har vi rutiner som gjort att vi lyckligtvis kunnat hålla parasittrycket mycket lågt och i princip obefintligt. Dock har vi nu i vår haft problem med en årshingst som kom till oss i mycket anskrämligt skick. Trots noggranna kontroller och regelbundet upprepade avmaskningar med diverse preparat fällde han inte av ordentligt, var håglös, bukig och hade även dålig blodcirkulation.

Till sist stod vi helt rådlösa och såg hur hästen höll på att tyna bort. Han låg ned och vilade många timmar om dagen, han var rödögd och matt. Ville knappt äta det kraftfoder som erbjöds och lekte definitivt inte med sina kompisar. Då gav vi honom på vinst och förlust helt enkelt flera olika preparat samtidigt, samma dag, och upprepade detta utifrån samtliga preparats rekommendationer. (detta är inget att rekommendera då man riskerar att skapa stor resistens samt att hästen kan bli mycket dålig, men jag ansåg att vi inte hade något val då en unghäst i så dåligt skick kommer bli underutvecklad och få men för livet och kanske inte ens överleva)

Han blev mycket riktigt sämre efter "dunderkuren" när den redan undernärda och tärda kroppen fick jobba intensivt med att rensa ut parasiter och ta hand om preparaten. MEN nu har han på en månad gått upp i vikt, börjat leka med de andra kompisarna, fällt av sin päls och fått fin blänkande sommarpäls.

Detta är ett av de svåraste parasitfallen vi någonsin haft, och att få unghästar från annat håll, i dåligt skick och utan minsta koll på hur de egentligen har skötts kan ju bli problematiskt på det här sättet.

Men nu är vi bara glada över att han mår bra och jag hoppas att detta var enda gången vi hade oturen att tvingas tampas med så här mycket elaka parasiter hos en häst på Stall Assla.

Glad Midsommar på Er alla där ute!

Kommentarer
Postat av: Sara Carlsson

sv: Candy har skött sig superbra hittils! Har redan blivit favorit hos en del av barnen och får mycket uppmärksamhet för sin färg och för att hon är så snäll ^^ Hon var nere med en barngrupp häromdagen och badade i havet!

2012-06-22 @ 20:21:35
URL: http://carlssonpataket.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0