Välkommen till oss

Som tidigare utlovat, här är hon.


Lockenkils Embla
2008
(e. Minotauros RP 114 ue. Micis Napoleon RP 139 uue. Flight RNF 64-S)

Mål nu är att sättas igång, bli av med lite övervikt, utbildas lite
och förhoppningsvis visas på fyraårs i september.


Suprise

Men fortfarande lite hemligt. Dock är det bra att ha flera bra samarbetspartners så man kan hjälpas åt och istället för att konkurrera ut varandra komplettera varandra.

Ja, vi ska ju dra ned något på verksamheten nu i samband med att vi får tvåbent tillökning MEN en ponny är på ingång.

Även om vi skär ned så mycket vi bara kan är vi otroligt rädda om våra ambitiösa och duktiga stalltjejer (www.asslatjejerna.se) och för att belöna allt arbete de gör har Stall Assla pusslat för att lyckas köpa in en ponny så samtliga har ett projekt var att ha som sin egen. Denna gång en något större som passar bättre i storlek nu efter att de mindre har sålts.

Med detta hoppas Stall Assla skapa ytterligare motivation samt bra förutsättningar för stalltjejerna att komma ut och träna samt tävla.

Håll koll på stallbloggen, uppdatering om ponnyn ingen vet om kommer inom kort...

Cool Candy

För er som vill fortsätta följa vår underbara Cool Candy aka "Tingeling"
kan ni kika in HÄR då och då.
Samt gilla Kalmarbygdens fältrittklubb på Facebook HÄR.

Två bilder lånade från http://carlssonpataket.se;

Terränghoppning på Ridklubben Udden

Haysford Heiress och Haysford Hideaway

Vår fina Haysford Heiress -90 (e. Welton Wilful) är som nämnts tidigare nu utlånad som ridhäst och har lagt avelsarbetet på hyllan sedan hon fick sitt sista föl (Asslas Flemminghton) 2010.


Foto: Amanda Hed

Här nedan kan ni se hennes syster. Är de inte lika så säg?


Parasiter

Denna eviga fråga rörande parasiter på häst...

Något som är viktigt att tänka på är att sätta sig in i de olika parasiternas levnadscyklar eftersom de skiljer sig mycket, samt försöka ta reda på vilken parasit din häst eventuellt lider av. Det finns en rad olika parasiter som alla har olika levnadscyklar och som i sina olika utvecklingsstadier tål olika typer av preparat. Dessutom går vissa av dem i dvala i tarmväggen när temperaturen blir lite lägre, och då kommer inga avmaskningspreparat åt dem. Men vid varmare dagar kan de plötsligt vakna till liv för att ställa till problem för hästen.

Parasiter är ju just så som namnet beskriver- en parasit. Namnet parasit kommer från grekiskans "para" och "sitos" som betyder vid-föda. En parasit lever alltid genom att ta näring från ett annat djur, ett "värddjur" och ser till att överleva på många finurliga sätt. De lever enbart för egen vinnings skull och om värddjuret inte klarar av att ge näring åt både sig självt och parasiten dör helt enkelt värddjuret varpå parasiten letar nya jaktmarker.


Det som är viktigt för att kunna ha ett så litet parasittryck som möjligt är alltså;

-Att avmaska vid exakt rätt tidpunkt.
-Att avmaska med exakt rätt preparat som tar bort exakt den parasit din häst lider av.
-Att avmaska med exakt rätt intervall för den specifika parasiten så att tex ägg som inte försvunnit vid första avmaskningen försvinner vid andra INNAN parasiten utvecklats såpass mycket att den hunnit lägga nya ägg.
-Att hålla efter betesmarker för att minska spridning.
-Att inte avmaska per rutin då resistens skapas och försvårar ytterligare då ett verksamt preparat verkligen behövs.

Här på Stall Assla har vi rutiner som gjort att vi lyckligtvis kunnat hålla parasittrycket mycket lågt och i princip obefintligt. Dock har vi nu i vår haft problem med en årshingst som kom till oss i mycket anskrämligt skick. Trots noggranna kontroller och regelbundet upprepade avmaskningar med diverse preparat fällde han inte av ordentligt, var håglös, bukig och hade även dålig blodcirkulation.

Till sist stod vi helt rådlösa och såg hur hästen höll på att tyna bort. Han låg ned och vilade många timmar om dagen, han var rödögd och matt. Ville knappt äta det kraftfoder som erbjöds och lekte definitivt inte med sina kompisar. Då gav vi honom på vinst och förlust helt enkelt flera olika preparat samtidigt, samma dag, och upprepade detta utifrån samtliga preparats rekommendationer. (detta är inget att rekommendera då man riskerar att skapa stor resistens samt att hästen kan bli mycket dålig, men jag ansåg att vi inte hade något val då en unghäst i så dåligt skick kommer bli underutvecklad och få men för livet och kanske inte ens överleva)

Han blev mycket riktigt sämre efter "dunderkuren" när den redan undernärda och tärda kroppen fick jobba intensivt med att rensa ut parasiter och ta hand om preparaten. MEN nu har han på en månad gått upp i vikt, börjat leka med de andra kompisarna, fällt av sin päls och fått fin blänkande sommarpäls.

Detta är ett av de svåraste parasitfallen vi någonsin haft, och att få unghästar från annat håll, i dåligt skick och utan minsta koll på hur de egentligen har skötts kan ju bli problematiskt på det här sättet.

Men nu är vi bara glada över att han mår bra och jag hoppas att detta var enda gången vi hade oturen att tvingas tampas med så här mycket elaka parasiter hos en häst på Stall Assla.

Glad Midsommar på Er alla där ute!

Come On


Come on är iväg på sommarkollo ett tag nu när vi väntar tvåbent tillökning och jag är hindrad från att rida. Come On har en avkomma född 2010, Catani, som ägs av Nydala Equestrian.
Här kan ni se en filmsnutt där han löshoppar.


Catani e. Calvino Z ue. Larino

Karmas Arien

Vår helt otroligt underbara kamrat i familjen.
Många tårar kommer fällas då hon lämnar oss för nytt hem där hon hinns med mer.
Vi hoppas en jättebra köpare finns där ute för henne.

Karmas Arien -08 e. Granat 1758 ue. Mycklar 1778

Vi vinkar adjö...

..till några av hästarna på Stall Assla.

Tilly har nu åkt till sina nya ägare i Skepplanda, och vi önskar dem lycka till med fortsatt träning och tävling. Tidiga rapporter säger redan att det fungerar väl och att hon sköter sig exemplariskt och har en ny lillmatte som fullkomligt avgudar henne.



Cool Candy har lämnat oss för att få den ärofyllda uppgiften att lotsa barn och ungdomar vidare till tävlingsnivå i både hoppning, dressyr samt körning på Kalmarbygdens Fältrittklubb. Ett uppdrag hon är som född för och efter att ha plockat placeringar i varje tävlingsstart senaste tiden avrundades hennes tid här med en fin andraplacering i söndags.




Gianna har åkt till Hultsfred och våra bekanta för att agera sällskapsdam åt
en skadad men ack så omtyckt pålle.


RSS 2.0