Inridning av unghäst

Callhez la Assla (f. 2009 e. Callahan ue. Cortez)

Calle har jobbats i ett par veckor och är nu inriden lagom till betessläpp. Idag blev det en kort skogstur i skritt, trav, galopp och så lite klättring i sandtaget och vadning i vattnet. Några skutt över trädgrenar och ett hopp över ett dike. Detta var examensprovet för att han nu är redo att gå på bete och vila ända fram till januari då han försiktigt ska sättas igång inför treårstestet.

Jag anser personligen att det är allra bäst att rida in friska och sunda hästar som tvååringar. Jag jobbar dem korta pass (5-15 min) en till två ggr per dag intensivt i cirka en vecka, sedan är det vila i några dagar (cirka en vecka) och sedan samma jobb igen i en till två veckor. Sedan är det dags för bete och vila. Jag introducerar gärna så mkt nytt som möjligt under denna tid, eftersom allt är nytt för dem så blir det mesta "naturligt". Väntar man med att introducera saker kan man ofta stöta på problem och protester hos den unga hästen som ju lärts in i ett system där den lärt sig rutiner och saker som plötsligt ändras. Det är ju i början av inridningen de är som mest formbara.

MEN det allra viktigaste är vilan. Sådant här arbete förutsätter att hästen får återgå till att vara unghäst tillsammans med sin flock, leka och busa och bara vara en längre tid efteråt. När den blir tre börjar allvaret lite mer på riktigt, men samma sak där, efter treårstestet är en vila obligatorisk, både för hästens fysiska och psykiska utveckling. Hållbarhet är nummer ett, hästen måste få lugn och ro att växa och utvecklas. Ur det kommer glada hästar!
Lycka till alla ni där ute som jobbar med era fina unghästar!

Körtävling

Cool Candy har debuterat i sin första körtävling, en lokal lätt A,
och lyckades med bedriften att bli placerad som fyra.
Otroligt starkt, det var första gången hon gick i maratonhinder överhuvudtaget, men hon är en klipsk ponny som förstod vad det handlade om direkt, och arbetsglädjen i hindren går inte ta miste på. Dressyren var dock måttligt rolig ansåg hon, men gjorde det hon skulle utan problem, även om det inte var med riktigt samma gnista som i maraton. Bedömningen blev dock trots allt helt godkänd i dressyren.

Foto: Karin Pettersson


Foto: Karin Pettersson

Banjo Jump

Här kommer lite bilder på vår saluponny Banjo Jump (kat D).
Bilderna talar för sig själva.


(Foto: AF)

Fölbilder

Nu äntligen har jag fått till lite fölbilder. Inte av bästa kvalitet, men jag vet ju att många där ute väntar på att få se.

Stoföl 15 dagar idag, welsh sek B:
Asslas Villändra (e. Walero u. Nexis Vilandra ue. Moelgarnedd Montana)



Hingstföl 22 dagar idag, SWB:
Zortez la Assla (e. Zorro u. Carola ue. Cortez)


Veckan som är

Stallet har ju fått sig en liten minder ombyggnad med lite smidigare lösningar för bland annat foder. Det är dock lite pyssel till för att få foderförvaringen perfekt. Nästa sak på listan är täckesrummet som än så länge inte blivit klart. Det ska vara i samma stil som sadelkammaren men på motsatt sida och lite mindre. Ska bli så skönt att ha ett förvaringsutrymme med ordning och reda i för täcken, reservsaker och lädersaker som inte används hela tiden.

Igår åkte målarburken fram och jag målade alla gamla slitna brädor i gamla stalldelen vita igen efter att de gnagts och sparkats lite både här och där under de fem år som gamla stalldelen suttit uppe.

Sedan har det inhandlats blommor som ska planteras utanför stallet nu när våren är här på riktigt.

Vi har byggt upp flera små terränghinder för fälttävlansträning och har också grävt en grav som vi ska färdigställa inom kort. Terränghinder är så otroligt inbjudande för unghästar att hoppa in sig på, och det är dessutom ett trevligt inslag i den vardagliga träningen och jag har länge drämt om att få till några sådana.

Rowdy Boy och Arien har blivit så duktiga ridhästar så de inom kort ska belönas med skor fram.

Cool Candy har haft konditionsträning de sista tre månaderna men har nu det sista arbetats mest lösgörande i skritt och trav. Hon ska göra sin första tävlingsstart i körning till helgen och vi väntar med spänning för att se hur det går. Vi har som mål att ta det lugnt och säkert. Hon har ju faktiskt bara gått i vagn ett litet tag och har aldrig förut sett eller gått i maratonhinder överhuvudtaget. Helgen blir premiär på många sätt.

I helgen har vi fullt hus och fullt stall då flera av tävlingsekipagen stallar upp och övernattar här eftersom uppstallning ej kan erbjudas på tävlingsplatsen den här gången.

Veckan kommer gå fort, men så är det alltid så fort våren kommer.

Vårpyssel

Vår fina höna Lussan ligger och ruvar. Hon har alltid varit min stora favorit, och när hon nu visar sig vara en duktig ruvhöna blev hon ännu större favorit. Så kycklingar väntas!

Idag har Asslas Villgott haft ryttare på ryggen för första gången. Callhez la Assla har haft gjord och lärt sig vad longering och bett innebär. Karmas Arien fick sin man putsad, och fick sedan också posera framför kameran. Hon har otroligt härligt lång man.

Det är full fart på Stall Assla och tävlingar och premieringar närmar sig med stormsteg!





RSS 2.0