SMHN

Småmaskiga hönät!

Det är vad vi nu har införskaffat.

Vi har två stora som ska sättas upp i hagen samt en modell mindre som är uppsatta i stallet. Detta gör att hästarna har mat hela dygnet om men ändå inte vräker i sig otroliga mängder. De plockar i sig grovfodret på ett mer naturligt sätt som de födosökare de är. Detta är inte bara bra för psyket utan håller också hästarnas mage och tarm i en god balans.

Vi har dock haft väldigt välmående hästar och aldrig haft problem med helt fri tillgång på grovfoder till någon av dem, varesig tjocka ponnyer eller större tävlingshästar. Bara man väljer grovfoder med lämpligt näringsvärde så har det fungerat utan problem för oss.

Dock finns det några saker som förenklar för oss nu:

-Vi slipper morgonfodra då hästarna har sitt SMHN hela natten in på morgonen att plocka ur och på så sätt morgonfodrar "sig själva". Vi tillsätter endast kraftfoder vid morgonrutinerna och sedan går de ut direkt och får om de vill fortsätta äta grovfoder.

-Vi slipper ha hästarna i flera hagar. Tidigare har vi i de extrema fallen delat på dem om någon/ några måste gå på olika typer av grovfoder.

-Vi slipper allt spill. Mycket mindre spill inne och mycket mindre spill ute i hagarna gör att vi slipper slänga så mycket grovfoder.

Detta gör att de tusenlappar vi investerade i näten snabbt generas tillbaka och på sikt även gör att vi sparar ganska stora summor på grovfoderspillet som nu undviks.


Nackdelar? Ja, tyvärr måste man ju hänga näten en bit upp inne så de skodda hästarna inte fastnar i dem, vilket gör att det blir en mer onaturlig ätställning för dem. Sedan tar det lite extra tid då vi nu måste ta av och på alla hästar grimmorna eftersom spännet lätt fastnar i nätet annars. Men jag tror vi sätter på halsringar istället. Det har vi haft förr och blir ett mycket friare sätt för hästen men ändå ett säkert sätt om man snabbt måste fånga in en lös häst osv.

Kommentarer
Postat av: Pettersson

Jag har haft småmaskiga hönät i flera år - det är toppen

2012-04-07 @ 10:34:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0