Ridsport i TV- debatt 23:00

Ikväll kockan 23:00 på TV4 kommer det bli debatt om ridsport på TV, bland annat om Jerringpriset.

Deltar gör Jens Fredricsson och Helena Lundbäck samt Lasse Anrell.

Eventuellt kortas tiden ned pga Juholts avhopp, men det ska bli intressant att se vad det blir av denna debatt efter alla hetsiga diskussioner i media sedan Jerrinpriset delades ut till Rolf-Göran Bengtsson.

Ombyggnation

Nu när vi dragit ned en del på vårt avelsarbete har vi byggt om lite i stallet och gjort om en av de jättelika fölboxarna till en mer "lagom" box på 3.3 gånger 3 m. Jag måste erkänna att den ser väldigt liten ut i jämförelse. Det poitiva är att gummimattan som inte täckte riktigt hela golvet nu gör de samt att stallet blev bättre konstruerat när vi flyttade boxfronten.

Nu är det bara lite färg som fattas, och sedan ska krubban upp igen.
Idag startar nästa projekt. Att bygga om vår gamla spolspilta, som numera varit B-ponnyspilta, till en ponnybox.

Trevlig helg allesammans!

Måste dela med mig...

...av detta klipp eftersom jag skrattar så tårarna rinner.


Jerringpriset till Ridsporten!

Stort Grattis till Rolf-Göran Bengtsson!

Med sitt EM-guld och sina framstående tävlingsinsatser under lång tid vann han folkets hjärtan och tog hem segern med rekordstor marginal, 44,6%.

 

Många i världen vet inte riktigt vad ridsport innebär. Det är lätt att se en femminutersrunda över hinder där det verkar som att hästen gör det stora jobbet. Men precis som i alla idrotter krävs det otroligt stort mod, koncentration, styrka, smidighet, teknik, erfarenhet och framförallt, något som ridsporten alltid flaggat och stått för- ödmjukhet!

 

Det går inte skylla de oinsatta för att de inte är insatta, snarare kan man ifrågasätta medias rapportering kring ridsporten. Alla minns väl den katastrofala rapporteringen när Rolf-Göran Bengtsson red hem EM-guldet. Något media insåg och rättade till så gott de kunde, i efterhand och dagen efter.

 

Frågan om ridsport i media är svår. Många menar att ingen vill se ridsport i media, men folkets röster på 44,6 % borde tala för sig själva.

 

Jag slänger alltid sportbilagan till tidningarna, byter alltid kanal när sporten kommer på teve och suckar när det är fotboll eller hockeykväll i rutan istället för en bra film. Knappast gör det ridsporten en tjänst.

 

Dock ÄR jag intresserad och beundrar bland annat Marcus Hellner och hans insats detta år något oerhört samtTre kronors och deras VM och OS-guld 2006. Småkronornas insats nyligen är en rysare jag knappt ens kan nämna utan att bli tårögd.

Vad är hönan och vad är ägget?

 

-Journalisterna och de stora redaktionerna i Sverige som väljer bort att göra ridsporten intressant i media med förklaringen att "det inte säljer" och att "ingen vill se/ läsa".

 

-Eller vi som faktiskt missar den lilla rapportering som ibland finns pga att vi inte ens ser efter "av gammal vana"?

 

Vilket ansvar har DU som journalist egentligen? Att rapportera om det som folket "verkar" vilja läsa, eller att rapportera om det som verkligen sker? Det är inte en så enkel fråga som man kan tro.

 

De flesta medier är vinstdrivande och tvingas sälja lösnummer eller vinna tittarsiffror. Tevelicensen gör sitt till, eller gör den det? Är Public Service så oberoende som vi tror, hoppas och vill?

 

Rolf-Göran bengtssons EM-guld är inte bara ett EM-guld. Det är också en historisk medalj då Rolf-Göran Bengtsson är den förste svenske hoppryttare att ta en individuell mästerskapsmedalj genom tiderna!

 

Den 18 september 2011. En stor dag för Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla. En ännu större dag för den svenska ridsporten!

 

(18 sep -11) Bengtssons EM-guld i SvD HÄR

(18 sep -11) Bengtssons EM-guld i DN HÄR

(18 sep -11) Bentssons EM-guld i Aftonbladet HÄR

(18 sep -11) Bentssons EM-guld i Expressen HÄR

(18 sep -11) Bengtssons EM-guld i Sveriges Radio HÄR

 

(16 jan -12) Bengtsson och Jerringpriset i SvD HÄR

(16 jan -12) Bengtsson och Jerringpriset i DN HÄR

(16 jan -12) Bengtsson och Jerringpriset i Aftonbladet HÄR

(16 jan -12) Bengtsson och Jerringpriset i Expressen HÄR

(16 jan -12) Bengtsson och Jerringpriset i Sveriges Radio HÄR


Nytt stallströ

Nu har vi efter mycket övervägande bytt ut strömedlet i stallet.

Vi har tidigare använt halmpellets som har varit helt oslagbart, dock har de senaste leveranserna varit dammigare än de första, dessutom har all fukt i mark och luft gjort att bäddarna i stallet aldrig varit riktigt torra. Den otroliga uppsugningsförmågan gör alltså sitt till, och det inte bara i det som hamnar i bädden, utan också beroende på luftfuktigheten.

Sedan är ju ytterligare en sak att det faktiskt luktar mer av halmpellets. Det luktar helt enkelt halm, och halmstall. Även om ventilationen är god.

Nu har vi på försök bytt till sågspån. Det luktar underbart och är efter två dagar än så länge okej att mocka i. Annars har ju halmpelletsen varit oslagbar ur ekonomiskt syfte då det går åt otroligt lite samt att det behövs minimal arbetsinsats.

Dock syns ju nu, med ljus fin bädd, våra smutsiga vita väggar mer. Men det får helt enkelt åtgärdas med lite ny, fräsch färg till våren/ sommaren.

D-ponnyn Power of Love e. Power Boy var helt klart nöjd.

Varför finns Stall Asslas stallblogg?

Ni kanske funderar ibland på vad syftet med bloggen är? Uppdateringen kan ju vara lite sisådär och informationen är varken skvaller för nyfikna eller åsikter om världsproblem.

Men Stall Asslas stallblogg har ett helt annat syfte. Den vill visa på att vår verksamhet är seriös, att det finns en struktur i den och att den håller över tid. Genom tidsangivelser på inläggen kan ni följa verksamheten kontinuerligt, och är ni intresserade av en häst exempelvis för att köpa eller för att lära känna den av andra anledningar så som att ni äger en släkting eller är nyfikna på stammen så finns ju löpande information om alla våra hästar här på bloggen.

Foto: www.asslatjejerna.se

Vill ni dessutom ha lite mer personligt tyckande och tänkande runt våra hästar och Stall Asslas verksamhet har Stall Assla två stalltjejer/ beridare som skriver lite oftare och mer utförligt i sin blogg som ni kan läsa på www.asslatjejerna.se.

Förutom dessa sidor hittar du givetvis även nödvändig basinformation på Stall Asslas hemsida www.stallassla.se.

Alla dessa sidor skapar referenser för er som har kontakt med, vill ha kontakt med eller funderar på att ta kontakt med Stall Assla och vår verksamhet.

Välkommen som kund (ny eller gammal) till oss på Stall Assla!

Licenser och ponnymätning

Svenska ridsportförbundet har infört nya licensregler där hästar och ponnyer från och med år 2012 måste ha licens även på lokal nivå. Dessutom tas livstidslicensen bort och ny licens varje år införs även på hästen. Än så länge kostar denna 200:- vilket känns överkomligt. Men om man räknar med inflationen och ser de prishöjningar som skett på ryttarlicenserna kan man snabbt förstå att det efter några år blir väldigt dyrt om man ska lösa licens årligen på sina 20 hästar.

Detta innebär att Stall Assla innan reglerna ändrades vid årsskiftet 2011/2012 löste licens på alla sina hästar för att få livstids licens på dem. 950:- per häst är en del när det ska lösas på alla,även fölungarna, men samtidigt tjänar man på det i längden och det känns skönt att kunna sälja hästar som har en livstids licens.

Förutom licenserna åkte vi idag iväg och mätte tre av våra ponnyer för att få  dem helt klara för tävlingsbanorna nu i januari. Ny regler gäller även för mätning av ponnyer från 1 januari 2012. Tex avrundas alla millimeter alltid nedåt till hela cm och för sko dras alltid en cm av. Utländska ryttare kommer behöva svenskt mätintyg vid start på tävling i Sverige.

B-ponnyn Asslas Villgott
C-ponnyn Tilly
D-ponnyn Power of Love

Nästa mätning får vi ta resten av gänget.

Liten blir stor. Villgott är nu redo för tävlingsstart

Nu börjar de flesta vara klara för tävling och/ eller försäljning och det känns alltid roligt att se till att Stall Asslas hästar har alla papper i ordning. Det ger en känsla av ordning, reda och struktur, samt visar att vi är seriösa i vår försäljning.

Alla hästar på Stall Assla är dessutom A1 försäkrade utan avbrott, om möjligt från födelsen med en dolda fel-försäkring vilket ger ett extra skydd för köpare och säljare vid en försäljning.

Som vanligt skötte sig våra små ponnyer exemplariskt vid mätningen trots att några av dem faktiskt mest vilat sista tiden och inte varit ute på alls mycket.

Vill ni läsa om de nya licensreglerna för häst och ryttare läs
HÄR (nya ryttar- och häst/ponnylicenser) och HÄR (anledning till de nya priserna och licenserna)

Vill du läsa om de nya mätreglerna läs
HÄR (ponnymanual för att kunna tävla) och HÄR (nya mätregler)

Semester

Det är inte alla som äger 20 hästar och har 10 hemma på gården som kan åka iväg på semester över nyår.

Men Stall Assla har den lyxiga förmånen att ha två exellenta beridare som tar hand om allt mellan himmel och jord. Förutom hästar, stall, fodring, mockning, in- och utsläpp också hus, katter, fiskar, städning samt upprätthåller ställningarna så att företaget rullar utan att vi är på plats.

Stall Asslas beridare är dessutom uppfostrade i Stall Asslas anda med ett gott och sunt horsemanship samt ridning och skötsel som alltid utgår ifrån hästens förutsättningar.
De vet inte om det än, men de ska få en fin present nu när de skött företaget så att vi kunde få lite familjesemester tillsammans med släkt i norr.

Läs gärna mer om och stötta våra otroligt ambitiösa och duktiga beridare på www.asslatjejerna.se. Domänen är en julklapp till Stall Asslas beridare från Stall Assla.

(Foto: Asslatjejerna)

God fortsättning på 2012 önskar Stall Assla.

RSS 2.0